Powoli, ze smakiem, z dala od hot dogów
"Slow Food. Prawo do smaku" Carla Petriniego to książka o spokoju i hedonizmie. Według autora‚ założyciela ruchu Slow Food, dobre jest to‚ co sprawia nam przyjemność, również dobre jedzenie
Radość płynąca z jedzenia‚ cieszenie się nim w spokoju‚ odkrywanie różnorodnych smaków‚ dostęp do produktów sezonowych czy rozmowa przy stole to wartości‚ które należy chronić i pielęgnować‚ bo są jak zagrożone wyginięciem gatunki roślin‚ przypomina Petrini.
Ruch Slow Food narodził się we Włoszech w 1986 r.‚ gdy w centrum Rzymu przy placu Hiszpańskim otworzono restaurację McDonald's. Był reakcją na ekspansję fast foodów. Slow Food to nazwa‚ która jest deklaracją – sprzeciwem wobec jedzenia śmieciowego‚ ujednoliconych produktów wielkich koncernów‚...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta