Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Powoli, ze smakiem, z dala od hot dogów

21 lipca 2007 | Styl Życia
źródło: Nieznane

"Slow Food. Prawo do smaku" Carla Petriniego to książka o spokoju i hedonizmie. Według autora‚ założyciela ruchu Slow Food, dobre jest to‚ co sprawia nam przyjemność, również dobre jedzenie

Radość płynąca z jedzenia‚ cieszenie się nim w spokoju‚ odkrywanie różnorodnych smaków‚ dostęp do produktów sezonowych czy rozmowa przy stole to wartości‚ które należy chronić i pielęgnować‚ bo są jak zagrożone wyginięciem gatunki roślin‚ przypomina Petrini.

Ruch Slow Food narodził się we Włoszech w 1986 r.‚ gdy w centrum Rzymu przy placu Hiszpańskim otworzono restaurację McDonald's. Był reakcją na ekspansję fast foodów. Slow Food to nazwa‚ która jest deklaracją – sprzeciwem wobec jedzenia śmieciowego‚ ujednoliconych produktów wielkich koncernów‚...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4265

Spis treści
Zamów abonament