Ludzie warzą i kopią sól od tysięcy lat, co najmniej od epoki kamienia
Ludzie warzą i kopią sól od tysięcy lat, co najmniej od epoki kamienia
W starożytności istniały trzy podstawowe sposoby uzyskiwania soli: otrzymywano ją ze słonej wody morskiej odparowywanej na słońcu, bez podgrzewania. Drugi sposób stosowano na terenach położonych z dala od morza – warzono tam sól ze słonych źródeł, czyli solanek – gęstą mieszaninę soli i wody przekładano do małych naczynek i zapiekano w specjalnych piecach, a nawet na otwartych paleniskach. W ten sposób powstawały nieduże, kilogramowe bryłki soli, wygodne do transportu i handlu – taką technologię stosowano między innymi na ziemiach polskich pod koniec epoki kamienia, co najmniej 6 tys. lat temu. Pozyskiwanie soli kamiennej wydobywanej spod ziemi było rzadkością. Kopalnie soli z chodnikami znane są tylko z nielicznych miejsc na świecie: z austriackiego Hallstatt, z Hiszpanii z okolic Cordony i Cordoby, z Sycylii, Azji Mniejszej i Dacji.