Gastronomia łyknęła franczyzę
Gastronomia rozwija się najprężniej spośród wszystkich branż rozbudowywanych za pomocą franczyzy. Na prawie 170 firm świadczących w Polsce usługi dla klientów indywidualnych, a rozwijających się na zasadzie franczyzy, 55 działa w gastronomii. W ostatnich pięciu latach co roku przybywa w tej branży od sześciu do ośmiu nowych sieci franczyzowych i 70 - 80 nowych restauracji, pubów lub barów na licencji.
Popularny koncept dla fast foodów- Mimo że średnia inwestycja w gastronomiczną jednostkę franczyzową wynosi ponad 150 tys. złotych, a maksymalnie może sięgnąć nawet 750 tys., ciągle znajdują się zainteresowani otwarciem lokalu pod znanym logo - mówi Kinga Wojciechowska z firmy badawczej Profit System. - Ten sposób rozwoju jest szczególnie popularny wśród kawiarni oraz lokali fastfoodowych w rodzaju pizzerii - zauważa Agata...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta