Oczy lubią zielone warzywa
31 sierpnia 2007 | Dodatek Rzeczpospolitej | Ewelina Jaworska
ROZMOWA Dr Iwona Świtka-Więcławska Oczy lubią zielone warzywa Obecnie uważa się, że najważniejsze substancje o działaniu antyoksydacyjnym (czyli chroniących przed tworzeniem zbyt dużej liczby wolnych rodników) to luteina i zeaksantyna. Są naturalnymi barwnikami plamki żółtej - części oka najważniejszej dla funkcji widzenia.
Rz: Co należy jeść, aby zachować dobry wzrok przez lata? Czy są witaminy, mikroelementy szczególnie odpowiedzialne za sprawne działanie narządu wzroku?
Dr Iwona Świtka-Więcławska: Obecnie uważa się, że najważniejsze substancje o działaniu antyoksydacyjnym (czyli chroniących przed tworzeniem zbyt dużej liczby wolnych rodników) to luteina i zeaksantyna. Są naturalnymi barwnikami plamki...
Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta