Taca przekąsek – przepisy na domowe przyjęcie sylwestrowe
Wszystkie potrawy pomyślane są dla dwóch osób. Do pomnożenia w zależności od liczby gości. Czas przygotowania: 30 minut.Przygotowujemy wszystkie dania do momentu‚ w którym mają zostać podgrzane. Potem sukcesywnie wkładamy je do pieca – najpierw śliwki w boczku i daktyle z chorizo (15 minut)‚ potem serek kozi na ananasie i figi z prosciutto (10 minut). Gdy potrawy się pieką‚ przygotowujemy sosy – dwa gorące do krewetek i zimny do fig. Przekąski układamy na talerzykach lub w miseczkach i umieszczamy na tacy. Do picia serwujemy wytrawne wino musujące‚ np. hiszpańską cavę w smukłych kieliszkach zwężanych ku górze‚ tzw. fletach.
Śliwki w boczku
6 śliwek suszonych, 6 cienkich plastrów wędzonego boczkupieprz‚ sól‚ trochę sherry. Śliwki moczyć w sherry co najmniej 10 minut. Odsączyć. Posolić i popieprzyć. Każdą śliwkę owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 min.
Daktyle z chorizo
6 świeżych daktyli, kawałek hiszpańskiej kiełbasy chorizo, kminek‚ pieprz cayenne. Daktyle pozbawić pestek. Do środka włożyć paseczek...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta