Serce nie lubi tłuszczu
Mniej tłuszczów nasyconych, więcej warzyw, ryb i niewielkie ilości czerwonego wina pomagają utrzymać serce w dobrej kondycji przez lata
Ponad 60 proc. dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, duża część ma nadwagę lub otyłość (50 – 60 proc.), a około 30 – 40 proc. choruje na nadciśnienie tętnicze. – To wszystko sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia. Dlatego te osoby szczególnie powinny ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, takich jak masło, smalec czy boczek – mówi dr Anna Waśkiewicz, specjalista do spraw żywienia z Instytutu Kardiologii.
Niebezpieczne tłuszcze nasycone
Ograniczenie tych składników jest szczególnie ważne w profilaktyce chorób serca, gdyż wraz ze wzrostem ilości tłuszczów nasyconych w diecie rośnie liczba zawałów serca. Tłusta żywność podnosi poziom cholesterolu we krwi i zwiększa jej krzepliwość, co może prowadzić do zawału. – Wszystkie tłuszcze w diecie powinny stanowić jedynie 30 proc. dostarczanej organizmowi energii, w tym tłuszcze nasycone nie więcej niż 10 procent. W naszym kraju notuje się natomiast nadmierne spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, znacznie przekraczające zalecane normy – mówi dr Anna Waśkiewicz.
W latach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta