Czysto musi być w barze i na zapleczu
Inspektorzy sanitarni mogą w uzasadnionych sytuacjach wejść nie tylko do baru czy sklepu, lecz także do mieszkania, jeśli jest w nim lub ma być prowadzona działalność gospodarcza
Kontrolerzy mogą też w określonych sytuacjach m.in. pobierać próbki do badań, przeprowadzać pomiary, dokonywać kontrolowanego zakupu czy wykonywać fotografie, jeśli stanowią one dowód.
Co sprawdzą w sezonowym barze? Jeżeli w takiej jadłodajni dochodzi do przetwarzania żywności, czyli np. mamy do czynienia ze smażeniem ryb czy grillowaniem szaszłyków, inspektor sprawdzi, czy obiekt został zgłoszony powiatowemu inspektorowi sanitarnemu.
– Jeżeli np. smażalnia działa sezonowo, załatwianie zgłoszenia trwa krócej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta