Firmy liczą na zniesienie azjatyckiego embarga na polskie mięso
W 2009 roku może w końcu ruszyć eksport polskiej wołowiny do Hongkongu – dowiedziała się „Rz”
Byłby to pierwszy krok do wejścia na rynek azjatycki zamknięty dla polskich firm od sześciu lat.
– W czwartym kwartale tego roku mają do Polski przyjechać inspektorzy z Hongkongu, aby sprawdzić, jak działa nasz system nadzoru weterynaryjnego – mówi „Rz” Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii. Jeżeli uznają, że mięso z Polski jest bezpieczne, podczas kolejnej wizyty skontrolują zakłady zainteresowane eksportem. Procedury potrwają co najmniej pół roku. – Hongkong nie byłby dużym rynkiem zbytu....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
