Dzień szneki z glancem
Poznań. Skosztować 72 nalewki, 27 rodzajów golonek, tradycyjne poznańskie ciasta. Wszystko w ciągu 72 godzin Festiwalu Dobrego Smaku
To nie są kryteria bicia rekordu z Księgi Guinnessa, ale zadanie, które w połowie sierpnia zrealizował Piotr Frydryszek, prezes regionalnego Radia Merkury. Juror II Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku sam o sobie mówi: największy łasuch Poznania. Nie ukrywa jednak, że przed ostatnią, cukierniczą rywalizacją miał obawy o... stan wątroby. Ujawnia, że najtrudniejszą sprawą jest panowanie nad głodem.
– Istnieją różne techniki smakowania – mówi. – Są tacy, którzy dla „trzeźwej” oceny nalewek potrafią wypić znaczne ich ilości. Ja zaczynam od zapachu. Musi on odpowiadać podstawowemu składnikowi nalewki: czy to ziołom, kwiatom czy owocom. Następnie małą ilością zwilżam wargi i koniec języka. Mogę więc powiedzieć, że po zdegustowaniu 72 zgłoszonych nalewek w największym „alkoholowym upojeniu” miałem tylko usta.Czy to degustacja właściwa? Trudno powiedzieć. W konkursie faworytka jurora dostała drugie miejsce. A wracając do panowania nad głodem. Rzecz w tym, by pierwszą próbkę smakować tak samo jak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta