Pizza dla każdego
Prawdziwa włoska pizza jest przede wszystkim cieniuteńka i krucha. Poza tym podawana jest w całości, a nie pokrojona na trójkąty. We Włoszech jada się proste pizze – dobra margherita naprawdę jest w cenie. Tym bardziej, że to danie historyczne. Pizza, jaką znamy do dziś, postała bowiem podobno w 1889 r. Podczas wizyty w Neapolu królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej wraz z mężem tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją... margherita.
Zwykle do pizzy (poza sosem pomidorowym i mozzarellą) podaje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta