Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pizza dla każdego

29 sierpnia 2008 | Po godzinach | Monika Kucia
źródło: Życie Warszawy

Prawdziwa włoska pizza jest przede wszystkim cieniuteńka i krucha. Poza tym podawana jest w całości, a nie pokrojona na trójkąty. We Włoszech jada się proste pizze – dobra margherita naprawdę jest w cenie. Tym bardziej, że to danie historyczne. Pizza, jaką znamy do dziś, postała bowiem podobno w 1889 r. Podczas wizyty w Neapolu królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej wraz z mężem tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją... margherita.

Zwykle do pizzy (poza sosem pomidorowym i mozzarellą) podaje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8103

Spis treści

Obiekty i usługi konferencyjno-szkoleniowe

Zamów abonament