Wydatki na napoje dla pracowników zwiększą firmowe koszty
Przedsiębiorca zaliczy do kosztów prowadzonej działalności wydatki na zakup pracownikom herbaty, kawy, śmietanki, cukru i soków
Jeśli chodzi o wodę i inne napoje (np. soki), nie ma wątpliwości, że mogą być one kosztem podatkowym. Z art. 232 kodeksu pracy wynika, że pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatne, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (na zasadach określonych w rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, DzU nr 60, poz. 279).
Ponadto na podstawie § 112 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta