Rybka lubi pływać w śmietanie
Kuchnia pod mezuzą
Mimo żelaznej w żydowskiej kuchni zasady odseparowania produktów mięsnych od mlecznych, dopuszcza ona łączenie nabiału z rybami. Ryby to nie mięso, zaliczają się do „parwe”, czyli produktów neutralnych, które można łączyć zarówno z mięsem, jak i ze specjałami z mleczarni, byle nie naraz. Oczywiście mowa jest o rybach mających skrzela, łuski i płetwy, bo wszelkie inne uważa się za nieczyste. Na tradycyjnym żydowskim stole nie mógłby pojawić się kawior ani frutti di mare.
ryba zapiekana z ziemniakami750 g filetów z białej ryby • 1 kg ziemniaków • 2 jajka • 1,5
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
