Świeża bułeczka z praskiego skansenu
Dyplomy piekarzy z ubiegłego wieku, wielka dzieża do ciasta i możliwość upieczenia bułki – jest pomysł na muzeum piekarnictwa.
Już w trzech pomieszczeniach mam zgromadzone eksponaty – mówi Marian Pozorek, od 50 lat piekarz, pasjonat tej gałęzi rzemiosła. – Są tam dyplomy cechowe z XIX w., zdjęcia piekarzy z okresu międzywojennego i oczywiście maszyny. Chyba najciekawsza jest wielka dzieża do ręcznego wyrabiania ciasta.
Pomysł muzeum piekarnictwa zrodził się w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
