Rosyjski cud na Nowy Rok
W Rosji dwa razy staniał kawior czerwony. Czarne i czerwone jajeczka łososiowatych ryb Rosjanie jedzą od wieków.
W tym roku, według Federalnej Agencji ds. Rybołówstwa, produkcja kawioru w kraju wyniesie 25 tys. ton.
Największym wzięciem kawior cieszy się w okolicach największego rosyjskiego święta – Nowego Roku. Tylko na rynku moskiewskim pójdzie w tym roku w dziesięć dni wolnych od pracy ok. 5 tys. ton czerwonego kawioru. Moskwiczanie zapłacą zań ok. 5 mld rubli (166 mln dol.), ale to i tak mniej niż rok temu. Tuż przed świętami kawior kosztuje dwa razy mniej niż w połowie roku. Jak podaje „Rassijskaja Gazieta”, za kilo trzeba zapłacić teraz 1000 rubli (ok. 33 dol.). To efekt kryzysu i spadku popytu.
Rosyjski przemysł rybny jako jedyna branża nie zanotował recesji. Produkcja była wyższa o 12 proc. To zasługa rosnącego eksportu ryb i owoców morza.