Duch kluch
Przejrzawszy wszystkie poprzednie odcinki serii o kuchni ziemi wileńskiej i okolic, ten ostatni postanowiłem poświęcić kluskom.
Wydawałoby się, że co jak co, ale w dziedzinie pasta mieszkańcy Italii nie mają sobie równych, tymczasem gdyby zebrać do kupy wszystkie kresowe mączne i mączno-ziemniaczane specjały, okazałoby się niechybnie, że ich odmian jest nie mniej niż w kuchni włoskiej.
Melchior Wańkowicz tak wspominał smaki Kowieńszczyzny: „Służba i lokaj jadali abraduki – kluski z grubej mąki w słoninie, skrydle – z takiejże mąki placki ociekające tłuszczem i twarde jak skóra, szpekuchy – pierogi, których cienką powłokę rozdymała masa gorącej słoniny, szwilpiki – placki z gotowanych kartofli, pieczone w piecu, kekory – takież placki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta