Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Duch kluch

31 grudnia 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Kluski
źródło: Stockfood/Free
Kluski
źródło: Stockfood/Free

Przejrzawszy wszystkie poprzednie odcinki serii o kuchni ziemi wileńskiej i okolic, ten ostatni postanowiłem poświęcić kluskom.

Wydawałoby się, że co jak co, ale w dziedzinie pasta mieszkańcy Italii nie mają sobie równych, tymczasem gdyby zebrać do kupy wszystkie kresowe mączne i mączno-ziemniaczane specjały, okazałoby się niechybnie, że ich odmian jest nie mniej niż w kuchni włoskiej.

Melchior Wańkowicz tak wspominał smaki Kowieńszczyzny: „Służba i lokaj jadali abraduki – kluski z grubej mąki w słoninie, skrydle – z takiejże mąki placki ociekające tłuszczem i twarde jak skóra, szpekuchy – pierogi, których cienką powłokę rozdymała masa gorącej słoniny, szwilpiki – placki z gotowanych kartofli, pieczone w piecu, kekory – takież placki...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8511

Spis treści
Zamów abonament