Slow food na wysokościach
Trekking. Jak to jest deptać dziedzictwo ludzkości wpisane na listę UNESCO? To bardzo przyjemne zajęcie. A przy tym zdrowe. I smaczne
Właśnie mija rok, odkąd na listę światowego dziedzictwa przyrodniczego UNESCO wpisało Dolomity. Co przekonało komitet, że góry te są wyjątkowe i zasługują na wyróżnienie? Dwa argumenty – ich uroda i znaczenie dla poznawania historii geologicznej Ziemi. Warto dodać też jako wielki atut jakość tutejszej kuchni.
Zbudowane przez morze
Białoszare wapienne skały powstały na dnie morza, które zalegało północne Włochy 250 milionów lat temu. Są zbudowane głównie z morskich osadów i korali. Choć geograficznie wchodzą w skład Alp, pod względem geologicznym mocno się różnią od reszty tych gór. W składzie ich skał znajduje się bowiem duża porcja magnezu, srebrzystobiałego metalu. Odkrył to francuski młodzieniec, początkujący geolog z drugiej połowy XVIII wieku Déodat de Dolomieu. Nietrudno się domyślić, że to od jego nazwiska pochodzi zarówno nazwa skały dolomit, jak i całych gór. Wcześniej rdzenni mieszkańcy szerokich dolin, Ladynowie, popololadino, potomkowie Retoromanów, nazywali swą okolicę Monti Pallidi, Blade Góry.
Zobacz galerię zdjęć z podróży
Inaczej też niż reszta Alp Dolomity się kształtowały. Po wy- piętrzeniu osadów bardziej miękkie skały wulkaniczne, wykruszone i wypłukane przez erozję,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta