W wileńskim kredensie
Czesław Miłosz wielokrotnie dziwił się, że w centralnej Polsce nieznane są kresowe obyczaje i potrawy, na skutek czego inaczej tam i tu wyglądają święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
W te pierwsze święta na stół podawano m.in. sliżyki z sytą. „Śliżyki – wspominał noblista – to są małe kawałki ciasta, twarde, zapiekane, które się podaje i polewa sytą. A syta to jest po prostu miód z roztartym makiem i z wodą”.
Co tu dużo mówić; to, co najlepsze w naszej literaturze, narodziło się na utraconych ziemiach polskich, wzięło się stamtąd – jak „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza. Gdzie, przypomnijmy sobie, stół i to, co na stole, pełni też niebagatelną rolę. Mamy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta