Kiedy katering będzie dostawą, a kiedy świadczeniem usługi
Jak odróżnić usługę gastronomiczną od sprzedaży artykułów spożywczych? Na to pytanie odpowiedział niedawno Europejski Trybunał Sprawiedliwości
W orzeczeniu z 10 marca 2011 w połączonych sprawach C-497/09, C-499/09, C-501/09, C-502/09 rozstrzygnął kwestię zasad klasyfikowania świadczeń dla celów VAT jako usług restauracyjnych, kateringu i dostawy artykułów spożywczych (dań).
Konsumpcja na miejscu i dania gotowe
Spór dotyczył świadczeń polegających m.in. na sprzedaży napojów i gotowych dań do spożycia na miejscu (np. kiełbasek, frytek, hot dogów) ze specjalnie przystosowanych przyczep gastronomicznych bądź stoisk wyposażonych w kontuar oraz miejsc pozwalających na konsumpcję zakupionych posiłków (bez obsługi kelnerskiej), sprzedaży popcornu w kinach (gdy w foyer kin były również miejsca do siedzenia: stoliki, krzesła, kanapy) i dostawy gotowych dań w zamkniętych opakowaniach termicznych na życzenie klienta wraz z udostępnieniem naczyń, nakryć, stolików oraz personelu.
Chodziło o to, czy jest to dostawa towarów (produktów spożywczych), czy usługa, co było istotne w stanie prawnym sprzed wejścia w życie dyrektywy 2009/47/WE, kiedy to – w świetle unijnych regulacji – możliwe było stosowanie obniżonej stawki VAT na usługi restauracyjne i kateringowe.
Świadczenia złożone
ETS opierając się na koncepcji świadczeń złożonych, wskazał, że połączenia dostaw towarów z elementami świadczenia usług dla...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)