Kibiny i szpekuchy
W 1930 roku na łamach „Bluszczu" (nr 23) ukazał się artykuł „O kuchni kresowej", w którym osoba podpisująca się pseudonimem Pani Elżbieta, wykazując duże znawstwo materii, twierdziła m.in.: „Wołyń i Małopolska Wschodnia od sąsiadów Ukraińców czerpią przewagę w kuchni dań mącznych i to na tłuszczu wieprzowym lub okraszonych słoniną. Poza tym kuchnia małopolska, chociaż może nieco ciężka, jest nadzwyczaj smakowita. A kuchnia lwowska, która zresztą przeważnie w »Widniu« szukała natchnienia, przoduje wszystkim innym".
Dobrze, dobrze – obruszą się wilniuki – a...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta