Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chcemy zmienić kulinarne upodobania

01 lipca 2011 | Polskie mięso | AU
Dobrej jakości wołowina dostarcza wielu składników odżywczych, m.in. witamin z grupy B i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
źródło: materiały prasowe
Dobrej jakości wołowina dostarcza wielu składników odżywczych, m.in. witamin z grupy B i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
źródło: Rzeczpospolita

Bogdan Konopka, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Co pan wczoraj jadł na obiad?

Bogdan Konopka: Średnio wysmażony stek. Moja żona jest specjalistką w przygotowywaniu dań z wołowiny. Rzadko jadam wieprzowinę i drób, chyba że z własnego gospodarstwa.

Rozumiem, że woli pan i poleca wołowinę. Dlaczego?

Dobrej jakości wołowina, czyli kulinarna, jest zdrowa, dostarcza wielu składników odżywczych, witamin z grupy B, zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają nowotworom i nadciśnieniu. Mięso wołowe zawiera też mikroelementy, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, a także kwasy omega 3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki obfitości witamin i soli mineralnych wołowina poprawia kondycję skóry, wzmacnia odporność i ma dobroczynny wpływ na serce. Warto wiedzieć, że ma zerowy wskaźnik glikemiczny. Polecana jest zatem chorym na cukrzycę i cierpiącym na nadwagę.

Czy każdy kawałek wołowiny jest wartościowy?

Nie. Mięso wysoko przetworzone, czyli takie, które zjadamy np. w hamburgerach, kilkakrotnie mielone i konserwowane chemicznie, jest szkodliwe. Proszę zauważyć, że w krajach rozwiniętych panuje plaga otyłości, ludzie chorują na nowotwory, ponieważ podstawą diety są dania typu fast food.

Badania wykazują, że Polacy jedzą najmniej wołowiny w Europie, bo zaledwie 3,6 kg na osobę rocznie....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8967

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament