Kraj wolny od chorób
Janusz Związek, główny lekarz weterynarii
Jakiej jakości jest nasza wołowina?
Janusz Związek: Polskie mięso wołowe oraz jego produkty muszą spełniać surowe wymagania określone w prawie unijnym. Ponadto organizacje producentów rolnych, przy współpracy z praktykami i naukowcami z polskich uczelni wyższych, opracowały i wdrożyły system produkcji wołowiny wysokiej jakości – Quality Meat Program (QMP). W projekcie biorą udział zarówno rolnicy, jak i przedsiębiorstwa sektora produkcji i dystrybucji mięsa wołowego. O wysokiej jakości polskiej wołowiny może świadczyć ciągle rosnący eksport do takich krajów jak: Turcja, Izrael, Egipt czy Federacja Rosyjska.
Czy w Polsce można kupić dobrą wołowinę sprowadzaną z innych krajów?
Z dniem wstąpienia Polski do UE nasz kraj stał się częścią tzw. jednolitego rynku unijnego. Oznacza to zniesienie barier dla przedsiębiorstw m.in. sektora spożywczego na obszarze całej Unii. W związku z tym możliwa jest sprzedaż w Polsce wołowiny pochodzącej ze wszystkich państw członkowskich. Ponadto od 2006 r. we wszystkich państwach UE są stosowane nowe regulacje prawne z zakresu higieny produktów spożywczych, w tym pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że wszyscy przedsiębiorcy w UE podlegają identycznym normom i wymaganiom z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Jednym z zadań Inspekcji Weterynaryjnej jest sprawowanie nadzoru nad...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta