Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cydr szansą dla firm i sadowników

18 lutego 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Jesteśmy jabłkowym zagłębiem
źródło: Rzeczpospolita
Jesteśmy jabłkowym zagłębiem

Polska może stać się dużym rynkiem alkoholi z jabłek. Impulsem do ich produkcji może być obniżka akcyzy.

Za kilka lat produkcja cydru może sięgać w Polsce 60–80 mln litrów rocznie, szacuje Związek Sadowników RP.

Na razie ten niskoalkoholowy napój z jabłek jest u nas prawie nieznany. Dziwi to tym bardziej, że Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i jednym z czołowych na świecie. Do tej pory firmy winiarskie nie inwestowały w cydry, oddając pola piwom z browarów. Jedną z nielicznych firm wytwarzających ten napój jest Plus H2O Drinki.

Do produkowania cydru zniechęcała wysoka akcyza. Od 1 stycznia 2013 r., po kilku latach batalii stoczonej przez branżę winiarską, resort finansów zgodził się na zmniejszenie stawki akcyzy ze 158 do 97 zł za hektolitr. Obniżka dotyczy cydrów o zawartości alkoholu do 5 proc.

Branża winiarska nie liczy na to, że w cydry zainwestują producenci piwa.

– Browary musiałyby...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9465

Wydanie: 9465

Spis treści
Zamów abonament