Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Europa ma apetyt na trunki z jabłek

18 lutego 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska

Największymi miłośnikami cydru na Starym Kontynencie są mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Jego popularność rośnie też w naszym regionie.

W ubiegłym roku mieszkańcy Wielkiej Brytanii wysunęli się na pierwsze miejsce w Europie pod względem spożycia cydru na osobę – podaje firma badawcza Euromonitor International. Było to 15,4 l per capita wobec 14,6 l rok wcześniej.

Według danych The National Association of Cider Makers udziały cydru w brytyjskim rynku alkoholi sięgają 8 proc. Jabłecznik  jest tam jednym z głównych, obok piwa, trunków serwowanych w pubach. Wśród miłośników cydru wymieniany jest m.in. książę William.

Pod względem spożycia cydru per capita Brytyjczycy wyprzedzili Irlandczyków. Euromonitor szacuje, że w 2012 roku przeciętny mieszkaniec tego kraju wypił 14,6 l cydru. Rok...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9465

Wydanie: 9465

Spis treści
Zamów abonament