Europa ma apetyt na trunki z jabłek
Największymi miłośnikami cydru na Starym Kontynencie są mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Jego popularność rośnie też w naszym regionie.
W ubiegłym roku mieszkańcy Wielkiej Brytanii wysunęli się na pierwsze miejsce w Europie pod względem spożycia cydru na osobę – podaje firma badawcza Euromonitor International. Było to 15,4 l per capita wobec 14,6 l rok wcześniej.
Według danych The National Association of Cider Makers udziały cydru w brytyjskim rynku alkoholi sięgają 8 proc. Jabłecznik jest tam jednym z głównych, obok piwa, trunków serwowanych w pubach. Wśród miłośników cydru wymieniany jest m.in. książę William.
Pod względem spożycia cydru per capita Brytyjczycy wyprzedzili Irlandczyków. Euromonitor szacuje, że w 2012 roku przeciętny mieszkaniec tego kraju wypił 14,6 l cydru. Rok...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta