Limity cukrowe dzielą branżę
Dzięki likwidacji kwot produkcji cukru w Unii Europejskiej jego ceny mogłyby spaść o 20 proc. do 2020 r., szacuje Centrum im. Adama Smitha.
Otwarcie rynku cukru uelastyczniłoby też import i uwolniłoby potencjalnych eksporterów cukru z UE od oskarżeń o nieuczciwą konkurencję – argumentują autorzy analizy Centrum im. Adama Smitha. Dlatego ich zdaniem propozycja Komisji Europejskiej, aby znieść kwoty cukrowe w UE już od 2015 roku jest słuszna.
Na taki scenariusz jednak się nie zanosi. Początkowo szefowie resortów rolnictwa m.in....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta