Eksport żywności będzie rósł, ale wolniej
Polska ma szanse na pobicie kolejnego rekordu sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych. Jej wartość przekroczy 18 mld euro.
– Pierwszy kwartał 2013 roku jest znacznie bardziej udany dla naszego eksportu niż początek ubiegłego roku. Popyt na produkty mleczarskie jest duży, wyższe są także ceny – mówi „Rz" Dariusz Sapiński, prezes Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita.
W ubiegłym roku Mlekovita zwiększyła eksport o ok. 20 proc. W tym roku nie powinno być gorzej. Dziś największe wzrosty firma notuje w Chinach i Rosji.
Na poprawę wyników eksportowych mogą liczyć w tym roku nie tylko mleczarnie. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w 2013 roku wartość sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski może sięgnąć 18,2 mld euro. Będzie o ok. 4 proc. wyższa niż przed rokiem.
Nowy rekord
Tempo wzrostu będzie jednak wolniejsze niż w 2012 roku, gdy sprzedaż zagraniczna naszych towarów rolnych i spożywczych urosła o niemal 15 proc. Wystarczy jednak, aby wartość eksportu produktów żywnościowych z naszego kraju znowu pobiła rekord i była najwyższa w historii.
– Polska żywność jest w stanie nadal konkurować cenowo z produktami z Zachodu, możemy jednak odczuć bardziej niż do tej pory skutki kryzysu gospodarczego w Unii Europejskiej – uważa Wiesław Łopaciuk z IERiGŻ.
Mniej ostrożny w prognozach jest Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ. Według niego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta