Fiskus nie zakwestionuje łatwo kolacji z klientem
Wydatki na lunch w restauracji czy poczęstunek dla kontrahenta mogą być firmowym kosztem – orzekł NSA.
Na taką wiadomość czekały setki tysięcy polskich firm. Fiskus będzie musiał zmienić swoje podejście do wydatków gastronomicznych dotyczących spotkań biznesowych. Wczoraj Naczelny Sąd Administracyjny w poszerzonym składzie potwierdził, że obiad z klientem w restauracji w związku z kontraktem jest kosztem podatkowym.
Brak definicji
Przypomnijmy, chodzi o powstały po 1 stycznia 2007 r. spór o definicję reprezentacji. Od tego momentu wydatki na reprezentację, w szczególności na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych – w całości zostały wyłączone z kosztów w PIT i CIT. Ustawodawca nie zdefiniował jednak, co jest reprezentacją. A podatnicy zaczęli pytać, co z wydatkami...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta