Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Fiskus nie zakwestionuje łatwo kolacji z klientem

18 czerwca 2013 | Prawo | Aleksandra Tarka

Wydatki na lunch w restauracji czy poczęstunek dla kontrahenta mogą być firmowym kosztem – orzekł NSA.

Na taką wiadomość czekały setki tysięcy polskich firm. Fiskus będzie musiał zmienić swoje podejście do wydatków gastronomicznych dotyczących spotkań biznesowych. Wczoraj Naczelny Sąd Administracyjny w poszerzonym składzie potwierdził, że obiad z klientem w restauracji w związku z kontraktem jest kosztem podatkowym.

Brak definicji

Przypomnijmy, chodzi o powstały po 1 stycznia 2007 r. spór o definicję reprezentacji. Od tego momentu wydatki na reprezentację, w szczególności  na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych – w całości zostały wyłączone z kosztów w PIT i CIT. Ustawodawca nie zdefiniował jednak, co jest reprezentacją. A podatnicy zaczęli pytać, co z wydatkami...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9564

Wydanie: 9564

Spis treści
Zamów abonament