Polskie espresso bez kompleksów
Mój biznes | Palarnia Bean & Buddies z powodzeniem wykorzystuje modę na kawę ziarnistą. Jej produkty trafiają już m.in. do Francji, Hiszpanii i Norwegii.
Beata Drewnowska
Założycieli spółki Bean & Buddies połączyła kawowa pasja. – Wraz ze wspólnikami szukaliśmy pomysłu na nowy, perspektywiczny biznes. Zdecydowaliśmy się na kawę, bo wszyscy ją uwielbiamy. Byliśmy również zafascynowani procesem jej powstawania: od zbierania owoców kawowca przez dobór ziaren aż po powstawanie naparu – mówi Mateusz Kuc, dyrektor zarządzający Bean & Buddies z Łodzi.
Oprócz niego udział w stworzeniu palarni mieli Lech Kaniuk oraz inwestorzy ze Szwecji i Norwegii. Wszyscy spotykają się regularnie, aby omawiać kluczowe dla spółki kwestie.
– Z branżą kawową nie był wcześniej związany żaden z nas. Zdobywamy więc nowe doświadczenia, cały czas ucząc się specyfiki biznesu i jego niuansów. Praktycznie codziennie mają miejsce nowe sytuacje, które staramy się przekuwać w atuty – dodaje Mateusz Kuc.
Kawiarnie i firmy kupują najwięcej
Pierwsze kawy wypalane przez Bean & Buddies pojawiły się na rynku rok temu. Mimo krótkiej historii jej wyroby można już kupić m.in. we...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta