Tani cukier rozpuszcza zyski cukrowni w Polsce
Koniec hossy w branży cukrowniczej. Ten rok, po raz pierwszy od sześciu lat, może zakończyć pod kreską.
Beata Drewnowska
Ponad 1,2 mld zł zarobiły na czysto firmy produkujące cukier w Polsce w 2013 r. Szanse, że w tym roku powtórzą tak dobry wynik są zerowe. Prawdopodobnie będą miały nawet niewielką stratę.
– W całym 2014 r. branża cukrownicza, po raz pierwszy od 2008 r., może zanotować ujemny wynik finansowy netto – mówi Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
Drożej nie będzie?
Główną przyczyną topniejących zysków firm jest taniejący cukier. W sierpniu tego roku cena zbytu kryształków w kilogramowym opakowaniu była w naszym kraju o 35 proc. niższa niż przed rokiem – podaje IERiGŻ.
– Aby doszło do wzrostu cen cukru, musiałaby się załamać jego produkcja, a to nam w obecnej kampanii nie grozi – uważa Piotr Szajner.
Jak dodaje, podwyżkom cen nie sprzyja także pogorszenie koniunktury i relatywnie niskie ceny cukru na światowym rynku. – W kontraktach terminowych na 2015 r. nie widać tendencji wzrostowej – mówi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta