Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z rożnem przez stulecia

17 września 2015 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Piwo warzono na ziemiach polskich już w epoce kamienia
autor zdjęcia: Roman Bosiacki
źródło: Fotorzepa
Piwo warzono na ziemiach polskich już w epoce kamienia

historia kultury | Archeolodzy pokazują w Biskupinie, 
co jadali ludzie w epokach kamienia, brązu i żelaza.

We wrześniu może zabraknąć wszystkiego – nawet wody w Wiśle i grzybów, tak jak w tym sezonie – ale nie Festynu Archeologicznego w Biskupinie. Tegoroczny, już XXI, odbywa się pod hasłem „Smaki w przeszłości". Kto wybierze się do Biskupina (ma czas do niedzieli 20 września), przekona się, że „nie samym mięsem żył człowiek przez wieki".

Dużo tych wieków, w kontekście kulinarnym, pokazują w Biskupinie: od schyłku epoki kamienia, czyli od ok. 50. stulecia przed Chrystusem, do wieku XVIII po Jego narodzinach. Program festynu jest w zasadzie prosty – pokazać, jak ludzie przygotowywali pożywienie w najodleglejszej przeszłości, co uważali za przysmaki. Temat nie jest banalny, ponieważ, jak zauważył słynny francuski kulturoznawca Claude Levi-Strauss, „zwyczaje kulinarne są jedną z najbardziej trwałych i symptomatycznych tradycji społeczeństw i całej...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10246

Wydanie: 10246

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament