Wawel nie dał się drożejącym surowcom
Rosnąca konkurencja oraz drogie kakao i cukier nie sprzyjają producentom słodyczy. Krakowska spółka szanse na dalszy rozwój widzi w eksporcie i innowacjach.
– Ceny ziarna kakao wzrosły o 20–30 proc. w ciągu ostatniego roku i utrzymują tendencję wzrostową. Również cukier w Polsce znacznie podrożał, mimo że globalne statystyki wskazują na spadek cen tego surowca – mówi „Rzeczpospolitej" Dariusz Orłowski, prezes spółki Wawel. – Wzrost cen surowców nie sprzyja branży, podobnie jak rywalizacja...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta