Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kultura i sztuka pizzy

18 marca 2016 | Nauka | Łukasz Kaniewski

Włosi starają się dołączyć neapolitańską pizzę do międzynarodowej listy niematerialnych skarbów kultury UNESCO.

Chcą w ten sposób odróżnić swój przysmak np. od pizzy nowojorskiej. Prawdziwa pizza neapolitańska, tłumaczą, występuje tylko w dwóch odmianach: marinara (pomidory, oliwa, oregano, czosnek) i margherita (pomidory, oliwa, mozarella lub fior di latte, ser tarty, bazylia). Ciasto składa się wyłącznie z mąki pszennej, drożdży, soli morskiej, wody. Należy je wyrabiać ręcznie lub z użyciem mieszadła na niskich obrotach. Placek uformowany bez pomocy wałka powinien mieć nie więcej niż 3 mm grubości.

Na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO znajdują się rozmaite tradycyjne rzemiosła, umiejętności, tradycje – w tym przejawy sztuki kulinarnej. Mamy tam kuchnię francuską (w całości) i gruzińską metodę robienia wina. Polacy też powinni spróbować dopisać swoje ulubione danie. Tylko jakie? Może kebab?

Wydanie: 10398

Wydanie: 10398

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament