Kultura i sztuka pizzy
Włosi starają się dołączyć neapolitańską pizzę do międzynarodowej listy niematerialnych skarbów kultury UNESCO.
Chcą w ten sposób odróżnić swój przysmak np. od pizzy nowojorskiej. Prawdziwa pizza neapolitańska, tłumaczą, występuje tylko w dwóch odmianach: marinara (pomidory, oliwa, oregano, czosnek) i margherita (pomidory, oliwa, mozarella lub fior di latte, ser tarty, bazylia). Ciasto składa się wyłącznie z mąki pszennej, drożdży, soli morskiej, wody. Należy je wyrabiać ręcznie lub z użyciem mieszadła na niskich obrotach. Placek uformowany bez pomocy wałka powinien mieć nie więcej niż 3 mm grubości.
Na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO znajdują się rozmaite tradycyjne rzemiosła, umiejętności, tradycje – w tym przejawy sztuki kulinarnej. Mamy tam kuchnię francuską (w całości) i gruzińską metodę robienia wina. Polacy też powinni spróbować dopisać swoje ulubione danie. Tylko jakie? Może kebab?