Rzemieślnicze piwa uderzają w cydr
Co roku w Polsce przybywa ok. 30 nowych browarów rzemieślniczych. Ich rosnąca popularność bije nie tylko w koncerny, ale i w producentów cydru.
Aleksandra ptak
Cydr czy piwo, a jeśli piwo, to zwykłe czy smakowe – przed takimi dylematami mogą stanąć klienci sklepów w letnie popołudnia, zwłaszcza gdy zacznie się sezon grillowy. Stojący przed półkami sklepowymi klienci nie zdają sobie zapewne sprawy, że zalew nowych smaków cydrów to efekt wytężonej walki producentów o utrzymanie rynku.
Szukanie pomysłów
Krajowe cydry przeżywają ostatnio ciężkie chwile. – Na pewno ze starcia cydru z piwami smakowymi zwycięsko wychodzą piwa, także dlatego, że są tańsze – mówi „Rzeczpospolitej" Tomasz Porowski, producent Cydru Ignasiów. Ale rosnąca popularność rzemieślniczych browarów, tzw. kraftowych, coraz bardziej dotyka także piwne koncerny, w które uderzyli także producenci cydru. O...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta