Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rzemieślnicze piwa uderzają w cydr

22 maja 2017 | Ekonomia
Małe browary potrafią elastycznie reagować na zmiany preferencji konsumentów.
źródło: Fotolia
Małe browary potrafią elastycznie reagować na zmiany preferencji konsumentów.

Co roku w Polsce przybywa ok. 30 nowych browarów rzemieślniczych. Ich rosnąca popularność bije nie tylko w koncerny, ale i w producentów cydru.

Aleksandra ptak

Cydr czy piwo, a jeśli piwo, to zwykłe czy smakowe – przed takimi dylematami mogą stanąć klienci sklepów w letnie popołudnia, zwłaszcza gdy zacznie się sezon grillowy. Stojący przed półkami sklepowymi klienci nie zdają sobie zapewne sprawy, że zalew nowych smaków cydrów to efekt wytężonej walki producentów o utrzymanie rynku.

Szukanie pomysłów

Krajowe cydry przeżywają ostatnio ciężkie chwile. – Na pewno ze starcia cydru z piwami smakowymi zwycięsko wychodzą piwa, także dlatego, że są tańsze – mówi „Rzeczpospolitej" Tomasz Porowski, producent Cydru Ignasiów. Ale rosnąca popularność rzemieślniczych browarów, tzw. kraftowych, coraz bardziej dotyka także piwne koncerny, w które uderzyli także producenci cydru. O...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10755

Wydanie: 10755

Spis treści
Zamów abonament