Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Butelki pod nadzorem

04 lipca 2018 | Rzecz na lato | Krzysztof Kowalski
≥Winnice zajmują 3 proc. areału Francji, ale wchłaniają 20 proc. pestycydów. Butelka trunku może zawierać nawet ponad 3300 razy więcej pestycydów niż podobna flaszka wody mineralnej
źródło: Shutterstock
≥Winnice zajmują 3 proc. areału Francji, ale wchłaniają 20 proc. pestycydów. Butelka trunku może zawierać nawet ponad 3300 razy więcej pestycydów niż podobna flaszka wody mineralnej
≥Za kilkadziesiąt tys. euro rocznie można wynająć średniowieczną piwnicę i przechować w niej wino
źródło: Shutterstock
≥Za kilkadziesiąt tys. euro rocznie można wynająć średniowieczną piwnicę i przechować w niej wino
≥Istnieją firmy, które przekonują, że są w stanie produkować wina bez winogron, z samej wody. Cud, czy może zręczna manipulacja procesami chemicznymi?
źródło: Shutterstock
≥Istnieją firmy, które przekonują, że są w stanie produkować wina bez winogron, z samej wody. Cud, czy może zręczna manipulacja procesami chemicznymi?
≥Z każdym leciwym krzewem należy obchodzić się ostrożnie jak z jajem
źródło: Shutterstock
≥Z każdym leciwym krzewem należy obchodzić się ostrożnie jak z jajem
źródło: Shutterstock
≥Winny korek opatentowali Anglicy w 1795 r.
źródło: Shutterstock
≥Winny korek opatentowali Anglicy w 1795 r.
≥Część naukowców twierdzi, że upodobania konkretnych smaków nabieramy w ciągu życia, nie są wrodzone
źródło: Shutterstock
≥Część naukowców twierdzi, że upodobania konkretnych smaków nabieramy w ciągu życia, nie są wrodzone
źródło: Rzeczpospolita

Cywilizacja | Dobrze się dzieje w królestwie Dionizosa, koryfeusze pracujący na tej niwie sprawiają wrażenie ludzi chętnie nadstawiających ucha na boskie podszepty.

Bo czym, jeśli nie dionizyjskim natchnieniem, wytłumaczyć pomysł ponownego wprowadzenia koni do winnic? A właśnie ostatnio we Francji konie robią furorę w starych winnicach, gdzie z każdym leciwym krzewem trzeba się obchodzić jak z jajem. Tendencja ta powinna zachwycić bojowników o bio w gastronomii, bowiem w ten sposób radykalnie spada użycie środków chemicznych do zwalczania chwastów. Odchwaszczanie winnicy wymaga rocznie od trzech do pięciu seansów z użyciem traktora. Użycie konia tyle razy dodatkowo użyźnia glebę.

Wino nakryte ogonem

To dobra zmiana, jeśli chodzi o ludzkie zdrowie i jakość wina, im więcej bowiem końskich ogonów wymachujących pośród krzewów merlotów, pinotów, gamayów, syrahów, tym mniej herbicydów w łodygach, liściach, gronach, a w konsekwencji – w kieliszkach.

Sprawa jest poważna, ponieważ winnice zajmują 3 proc. areału Francji, ale wchłaniają 20 proc. pestycydów. Butelka trunku może zawierać nawet ponad 3300 razy więcej pestycydów niż podobna flaszka wody mineralnej.

Tę szokującą informację podało pismo „Que choisir" („Co wybrać") wydawane przez francuską Union Federale des Consommateurs (Federalną Unię Konsumentów). Wiadomość nie jest wyssana z palca, jeśli już, to z butelki, i to niejednej.

Zespół biochemików...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11093

Wydanie: 11093

Spis treści
Zamów abonament