Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sklepy coraz bliżej oddawania żywności

19 lutego 2020 | Ekonomia i rynek

Do wtorku sklepy mogły podpisać umowy, by oddawać niesprzedaną żywność. 
Ale 70 proc. jedzenia marnuje się gdzie indziej. Aleksandra Ptak-Iglewska

 

Sklepom i sieciom handlowym upłynął wczoraj, 18 lutego, termin podpisywania umów na przekazywanie niesprzedanej żywności organizacjom charytatywnym.

Ostatnie trzy miesiące to był zatem czas gorączkowych negocjacji i dogadywania umów miedzy wielkim handlem a partnerami społecznymi – głównie Bankami Żywności i Caritasem. Spóźnialskich czekają kary rzędu 5 tys. zł za brak umowy, opłaty 0,1 zł za każdy wyrzucany kilogram jedzenia, a także wizyty Generalnego Inspektoratu Ochrony Środowiska, który w marcu ma ruszać z kontrolami umów.

Ta ustawa nie wprowadzi całkiem nowej rzeczywistości: część sklepów oddaje żywność...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11587

Wydanie: 11587

Spis treści

Reklama

Innowacyjna Nauka dla biznesu + Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament