Sektor HoReCa zaczyna tonąć w długach
Branża hotelarska, restauracyjna i cateringowa bardzo powoli podnosi się z pandemicznego kryzysu. Coraz mocniej odbija się to na jej zadłużeniu – w ciągu pół roku wzrosło ono o ponad 30 proc.
Złe długi branży HoReCa to już prawie 281 mln zł wobec 213,3 mln zł w lutym – wynika z najnowszego raportu Krajowego Rejestru Długów. 83 proc. tej kwoty przypada na mikrofirmy, które zalegają ze spłatą ok. 233 mln zł. W sumie w rejestrach KRD figuruje 10 666 firm z tej branży, czyli mniej niż w czerwcu (o 420), gdy nastąpił gwałtowny wzrost. Ale mimo że ich ubywa, to zaległości ciągle rosną. Średnie zadłużenie przypadające na jedną firmę to już 26,34 tys. zł, podczas gdy przed pandemią wynosiło 20,3 tys. zł.
Rekordzistą jest przedsiębiorca z Rybnika na Śląsku prowadzący...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta