Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sanepid kontra pleśń

06 września 2022 | Rzecz o zdrowiu | Magdalena Kowalczyk
Pleśń zawarta w żywności wytwarza niebezpieczne dla zdrowia toksyny. W chlebie znajduje się buławinka czerwona
autor zdjęcia: AdobeStock
źródło: Rzeczpospolita
Pleśń zawarta w żywności wytwarza niebezpieczne dla zdrowia toksyny. W chlebie znajduje się buławinka czerwona

Jesienny sezon owocowo-warzywny skłonił GIS do rozpoczęcia prozdrowotnej kampanii, przypominającej, że pleśń na jedzeniu jest bardzo szkodliwa.

Jeśli na jedzeniu pojawiła się pleśń, wyrzuć je w całości – instruuje Główny Inspektorat Sanitarny. I przypomina, że pleśń wytwarza niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Nie wystarczy bowiem odkroić spleśniałej części owocu, gdyż reszta produktu jest także zaatakowana pleśnią, nawet jeśli tego nie widać gołym okiem.

Alergie i nadkażenia

Skąd aż takie niebezpieczeństwo? Otóż pleśń należy do królestwa grzybów. Zaliczane są do niego też grzyby kapeluszowe i drożdże. Charakteryzuje się nitkowatymi strzępkami i szarym, białym lub zielonkawym kolorem nalotu. Zarodniki pleśni unoszą się w powietrzu i gdy osiadają, rozwija się z nich grzybnia.

Istnieje wiele...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12362

Wydanie: 12362

Spis treści

Reklama

Zamów abonament