Jesienna dieta – rozgrzewanie i wzmacnianie
Rozgrzewające dania, sezonowe warzywa, aromatyczne przyprawy – jesienna dieta powinna dostarczać witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, ale także wspierać odporność.
Dietetycy zachęcają, by komponując jesienne menu, korzystać przede wszystkim z dostępnych obecnie warzyw i owoców. Kiedy dni robią się chłodniejsze, warto też postawić na ciepłe, rozgrzewające dania warzywne i aromatyczne przyprawy, np. kurkumę, czerwoną paprykę, pieprz, goździki, chilli, cynamon, imbir czy cebulę i czosnek. – Warzywa i owoce zawierają witaminy niezbędne do pracy układu odpornościowego: witaminę C, beta-karoten, który w organizmie (przy udziale tłuszczu) konwertuje się do witaminy A. Stawiajmy więc na zielone, żółte i pomarańczowe warzywa, np. dynię, kabaczka, papryki, brokuły. Warto sięgać też po warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kalafior, brukselkę, jarmuż, które...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta