Najlepszy razowy na zakwasie
rozmowa | Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk
Jakie znaczenie mają produkty z pełnego ziarna w naszej diecie?
Katarzyna
Błażejewska-Stuhr: Zgodnie z zaleceniami niemal połowa energii w naszym dziennym bilansie kalorycznym powinna pochodzić z węglowodanów złożonych, dlatego produkty z pełnego ziarna powinny być spożywane przez wszystkich z nas. W przeciwieństwie do produktów z oczyszczonej, białej mąki, produkty z pełnego ziarna długo się trawią i stopniowo uwalniają do krwiobiegu, odżywiają nasz mózg i mięśnie.
Ziarno zboża pod osłonką, której pozbywamy się w procesie produkcji białej mąki, ma najwięcej wartości odżywczych. Są tam takie mikroelementy jak magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas. Są tam również witaminy z grupy B, które są często niedoborowe w diecie Polaków. A sama osłonka jest źródłem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta