Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najlepszy razowy na zakwasie

07 października 2022 | | Agnieszka Usiarczyk
źródło: Rzeczpospolita

rozmowa | Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk

Jakie znaczenie mają produkty z pełnego ziarna w naszej diecie?

Katarzyna

Błażejewska-Stuhr: Zgodnie z zaleceniami niemal połowa energii w naszym dziennym bilansie kalorycznym powinna pochodzić z węglowodanów złożonych, dlatego produkty z pełnego ziarna powinny być spożywane przez wszystkich z nas. W przeciwieństwie do produktów z oczyszczonej, białej mąki, produkty z pełnego ziarna długo się trawią i stopniowo uwalniają do krwiobiegu, odżywiają nasz mózg i mięśnie.

Ziarno zboża pod osłonką, której pozbywamy się w procesie produkcji białej mąki, ma najwięcej wartości odżywczych. Są tam takie mikroelementy jak magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas. Są tam również witaminy z grupy B, które są często niedoborowe w diecie Polaków. A sama osłonka jest źródłem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12389

Wydanie: 12389

Spis treści

Reklama

Zamów abonament