Pij mleko! Na zdrowie
Przetwory mleczne są ważnym elementem codziennej diety, szczególnie z uwagi na swój bogaty skład. Jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni, to powinny się znaleźć w naszym jadłospisie. jANINA BLIKOWSKA
Do najcenniejszych składników nabiału zaliczamy: łatwo przyswajalne białko, wapń oraz – występujące w mniejszej ilości – witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę naszych jelit – podaje Barbara Wojda, z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP-PZH.
Różne produkty mleczne
Nabiał to zróżnicowana grupa produktów, do której zaliczamy m.in. mleko krowie, kozie i owcze, sery twarogowe i podpuszczkowe, śmietanę oraz fermentowane napoje mleczne: kefir, jogurt i maślankę.
Nabiał zwykle dzieli się w zależności od zawartego w nim tłuszczu na produkty chude i tłuste. Przykładowo mleko odtłuszczone zawiera mniej niż 0,5 proc. tłuszczu, mleko półtłuste od 1 do 2,5 proc. tłuszczu, a mleko...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta