Prababcia nie wiedziałaby, co zrobić z płatkami kukurydzianymi
rozmowa | Małgorzata Desmond, dietetyk, doktor nauk o żywieniu, epidemiologii i zdrowiu dzieci.
Wszyscy dookoła powtarzają, by jeść zdrowo. Co to właściwie znaczy?
Małgorzata Desmond:
Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująco prosta. Zawiera się w trzech krótkich zdaniach, których autorem jest Michael Pollan, dziennikarz i autor wielu książek na temat żywienia. W jednej z nich pt. „In Defece of Food” podsumował on nasz aktualny stan wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia: „Eat real food. Not too much. Mostly plants”, co w bezpośrednim tłumaczeniu brzmi: spożywaj prawdziwe jedzenie. Nie za wiele. Głównie rośliny. W tym słynnym już na całym świecie cytacie zawiera się wiele treści. Po pierwsze, „prawdziwe jedzenie” to wskazówka, aby nie spożywać wysoko przetworzonych pokarmów. Od razu pojawia się pytanie – jakie to są produkty. Pollan tłumaczy nam to nie dla wszystkich jasne pojęcie za pomocą bardzo obrazowego i jednocześnie trafnego porównania. Wysoko przetworzonych, czyli takich, których nasze prababki nie rozpoznałyby jako coś do zjedzenia. Moja prababcia nie wiedziałaby, że kolorowe kulki czy corn flakesy, które jedzą dzieci rano z mlekiem, to jedzenie. Podobnie nie rozpoznałaby chipsów, wielu słodyczy, słodkich jogurtów,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta