Zmniejszyć marnowanie żywności
Na śmietniku codziennie lądują ogromne ilości jedzenia. Bruksela chce z tym walczyć. Na początek proponuje zmiany na etykietach produktów spożywczych.
Marnowanie żywności stanowi ogromny problem – szacuje się, że każdego roku ponad jedna trzecia globalnej produkcji trafia na wysypisko śmieci. Według danych Boston Consulting Group wartość wyrzucanej żywności wynosi 230 mld dolarów rocznie. Tymczasem ONZ alarmuje, że w 2020 roku mniej więcej co trzeci człowiek na świecie nie miał wystarczającego dostępu do żywności. Co więcej, problem gwałtownie się pogłębia, gdyż w stosunku do roku poprzedniego liczba tych osób wzrosła o 320 mln.
Miliony ton na wysypiskach
Problem dotyczy również Europy. Jak podaje Komisja Europejska, rocznie w krajach Unii Europejskiej powstaje niemal 60 mln ton odpadów żywnościowych, czyli ok. 131 kg na mieszkańca. Według szacunków Eurostatu marnujemy mniej więcej 10 proc. żywności, która trafia do konsumentów. Za ponad połowę unijnych odpadów spożywczych odpowiadają gospodarstwa domowe. Eurostat podaje, że ponad 36 mln mieszkańców Unii Europejskiej spożywa odżywczy posiłek jedynie co drugi dzień. Jak wynika z raportu Feedback EU „No Time To Waste”, w Unii Europejskiej marnujemy więcej żywności, niż importujemy.
Generowanie ogromnych ilości odpadów spożywczych stanowi też problem klimatyczny – jak wynika z danych UNEP Food Waste Index 2021, generują one 8–10 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych.
Spora część żywności trafia na wysypiska,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta