Słodkości stają się coraz droższe
Cena kakao sięgnęła poziomu niewidzianego od 1979 roku. Bardzo mocno zdrożał też w tym roku cukier.
Cena kakao sięgnęła na giełdzie nowojorskiej 3786 dol. za tonę, najwyższego poziomu od 1979 r. To cena w kontraktach, które były w najbardziej aktywnym handlu. W innych zdarzało się w ostatnich tygodniach, że cena przekraczała ona 3800 dol. za tonę.
Kakao zdrożało w tym roku już o 44 proc., co było spowodowane głównie problemami z podażą – kiepska pogoda fatalnie wpłynęła na tegoroczne zbiory tego surowca w Afryce Zachodniej. Kakao jest co prawda tylko jednym z zaledwie kilku surowców rolnych, które zdrożały od początku tego roku, ale wzrost jego cen może być odczuwalny przez konsumentów na całym świecie, przekładając się na ceny czekolady i innych słodyczy.
Zgubne deszcze w Afryce
Kakao jest w tym roku najmocniej drożejącym surowcem notowanym na giełdzie nowojorskiej. Jego cena przebiła szczyt z 2011 r., czyli z okresu, w którym wojna domowa na Wybrzeżu Kości Słoniowej poważnie zakłóciła dostawy. Za tegoroczne problemy z podażą kakao jest obwiniane przede wszystkim zjawisko klimatyczne El Nino. W jego wyniku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta