Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Słodkości stają się coraz droższe

25 października 2023 | Ekonomia i rynek | Hubert Kozieł
źródło: Rzeczpospolita

Cena kakao sięgnęła poziomu niewidzianego od 1979 roku. Bardzo mocno zdrożał też w tym roku cukier.

Cena kakao sięgnęła na giełdzie nowojorskiej 3786 dol. za tonę, najwyższego poziomu od 1979 r. To cena w kontraktach, które były w najbardziej aktywnym handlu. W innych zdarzało się w ostatnich tygodniach, że cena przekraczała ona 3800 dol. za tonę.

Kakao zdrożało w tym roku już o 44 proc., co było spowodowane głównie problemami z podażą – kiepska pogoda fatalnie wpłynęła na tegoroczne zbiory tego surowca w Afryce Zachodniej. Kakao jest co prawda tylko jednym z zaledwie kilku surowców rolnych, które zdrożały od początku tego roku, ale wzrost jego cen może być odczuwalny przez konsumentów na całym świecie, przekładając się na ceny czekolady i innych słodyczy.

Zgubne deszcze w Afryce

Kakao jest w tym roku najmocniej drożejącym surowcem notowanym na giełdzie nowojorskiej. Jego cena przebiła szczyt z 2011 r., czyli z okresu, w którym wojna domowa na Wybrzeżu Kości Słoniowej poważnie zakłóciła dostawy. Za tegoroczne problemy z podażą kakao jest obwiniane przede wszystkim zjawisko klimatyczne El Nino. W jego wyniku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12708

Wydanie: 12708

Spis treści
Zamów abonament