Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Antyrakowa czekolada

22 kwietnia 2005 | Nauka i Technika | KK NP

KRÓTKO Antyrakowa czekolada

Składnik kakao i czekolady - pentamer - hamuje rozwój komórek raka piersi. Stwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Georgetown w Waszyngtonie. Czekolada robiona z ziaren kakaowych, jak wiele pokarmów roślinnych, zawiera flawonoidy - przeciwutleniacze. Neutralizują one wolne rodniki - nietrwałe cząsteczki sprzyjające rozwojowi nowotworów i chorób serca. Do nich należy pentamer. Obniża on aktywność białek wpływających na wzrost komórek nowotworowych, sprawia, że komórki raka piersi nie dzielą się.

k. k., pap
Brak okładki

Wydanie: 3515

Spis treści
Zamów abonament