Jak czekoladę wąchać, rozgryzać rozpuszczać w ustach
Jacques Torres, najsłynniejszy czekoladnik z Manhattanu, mówi o czekoladzie - specjalnie dla "Rz"
Rz: Jak zostać koneserem czekolady? Ma pan jakieś wskazówki dla początkujących?
Jacques Torres: Niech nie próbują podchodzić do sprawy zbyt naukowo. Mówią mi niektórzy‚ że dobra czekolada musi mieć co najmniej 65 proc. kakao. Bzdura. Trzeba skosztować i jeśli nam smakuje‚ to znaczy, że jest dobra. To początek. A potem jest jak z winem. Można się dokształcać – czytać‚ rozmawiać z profesjonalistami‚ może nawet zapisać się na kurs degustacji.
Ja na takich kursach uczę między innymi, jak czekoladę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta