Szparagowe fanaberie
Spargelzeit – to hasło co roku elektryzuje berlińczyków od połowy kwietnia. Sezon na szparagi trwa do końca czerwca. Przez ten czas dania z tym warzywem w roli głównej zjeść można wszędzie
Stara tradycja głosi, że szparagi mogą być gotowe do zbierania począwszy od dnia świętej Hildegardy, czyli 13 kwietnia. Oczywiście, raz wiosna przybywa szybciej, niekiedy później i wtedy na ten warzywny rarytas trzeba poczekać ciutkę dłużej.
Kłopoty zza Odry
Kto zbierze w Niemczech szparagi? – pyta właśnie dramatycznie portal Deutsche Welle? To jedna z najcięższych prac rolnych, w której wyspecjalizowali się przede wszystkim Polacy. Z naszego kraju rekrutuje się 80 proc. zbieraczy. Stawki wynoszą od 4,5 do 6 euro brutto za godzinę. Tymczasem mocna złotówka i słabsze euro powoduje, że praca w Niemczech przestaje być opłacalna. Jak dotąd zarejestrowano tylko sto tysięcy zbieraczy. Hodowcy biją na alarm, że potrzeba ich aż trzy razy tyle. Oznaczać to może, że wielu szparagów nie będzie komu wyrwać z ziemi i ich ceny pójdą w górę.
Podarunek hugenotów
Lepiej wyskoczyć do Berlina nie po to, by szparagi zbierać, ale by się nimi delektować. Zobaczyć, jak berlińskie restauracje prześcigają się w reklamowaniu specjalnego menu szparagowego. A szparagowy karnawał trwa aż do 24 czerwca – daty, która tradycyjnie wyznacza koniec kulinarnego szaleństwa.
Skąd jednak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta