Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W sprawie przetłuszczonej wątróbki

26 kwietnia 2008 | Styl życia | Tessa Capponi-Borawska

Rwa kulszowa przykuła mnie do łóżka. Boli jak wielkie nieszczęście‚ ale daje czas, żeby się zastanowić nad własnymi grzechami (pycha‚ nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu oraz gniewie). Pozwala także przeczytać całą masę zaległej prasy.

Moją uwagę przyciągnął artykuł w angielskim tygodniku „The Spectator” o przysmaku zwanym foie gras, czyli o przetłuszczonej wątróbce z gęsi.

Wokół foie gras od pewnego czasu robi się gorąco. Chodzi o sposób jej produkowania, czyli o przymusowe karmienie gęsi aż do momentu uzyskania wątroby odpowiedniej wielkości. Cały proces jest obrzydliwy‚ szczególnie uprawiany na szeroką skalę. Do przymusowego tuczenia (we Francji stosowanego od wieków) dochodzą inne okrucieństwa praktykowane na tych biednych zwierzętach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8000

Spis treści
Zamów abonament