Sushi prosto od samuraja
Z aktorką Marią Ciunelis, neofitką w świecie sushi, sprawdzałam, czy znakomitej restauracji Izumi Sushi nie wyrosła przypadkiem konkurencja przy Pięknej
Nasz gość: maria ciunelisAktorka, reżyserka, scenarzystka. Związana z teatrem Ateneum, w którym oglądać ją można m.in w spektaklu „Czy lubi pani Schuberta” Mendizabala w reżyserii Tomasza Zygadło i w „Zmierzchu” Babla w reżyserii Bogdana Michalika. Zagrała również w wielu filmach, m.in. w „Przez dotyk” w reż. Magdaleny Łazarkiewicz.
Odkrywanie przed niewtajemniczonymi rozkoszy, jaką daje sushi, to podniecające wyzwanie. Tym razem było ono o tyle większe, że wychowana na Mazurach Maria Ciunelis nie lubi ryb – zatruła się nimi jako dziecko. Wydaje się, że np. surowy łosoś dla kogoś, kogo od ryb odrzuca, jest trudny do przełknięcia. Restauracja Nori Sushi and More odniosła jednak zwycięstwo nad traumą z dzieciństwa mojego gościa.
Aktorka dała radę trzem zestawom – obsypanym drobnym kawiorem uramakom (czyli tzw. odwrócone – ryżem na wierzch), obłożonym kilkoma rodzajami ryb baltic makom i futomakom z grzybami shitake.
Zamiast wpaść pod stół, dałyśmy się jeszcze namówić na świeżo upieczone ciasto podsunięte przez Anetę Lepę. To współwłaścicielka lokalu,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta