W cieniutkich listkach ciasta
Strudel wywodzi się z Austrii, a ściślej z Austro-Węgier, szalenie popularny był także na Węgrzech i w Rumunii i taką drogą dotarł do Galicji, gdzie został wchłonięty przez kuchnię żydowską. Dziś ten wypiek nie jest znany wszędzie w Polsce, za to szalenie popularny wśród Żydów na całym świecie, także w kuchni sefardyjskiej.
Przybiera rozmaite smaki, w zależności od nadzienia. Są deserowe – z owocami lub serem albo makiem, ale i wytrawne – z kapustą, innymi warzywami, ziemniakami, także z mięsem.
Żydzi jedli strudle często, na co dzień i od święta. Wybrałem strudla z kapustą, „codziennego”, ale i pasującego do stołu świątecznego, zwłaszcza na święto Sukkot, kiedy podaje się jak najwięcej potraw z warzyw i owoców jesiennych.
Istnieją różne wersje strudlowego ciasta, którego wykonanie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta