Tajemnice żydowskiego ryżu
Farfelki to odmiana zacierek, nieco drobniejsza od powszechnie w Polsce znanych, dlatego też wśród przedstawicieli innych narodów Rzeczypospolitej zwana czasem żydowskim ryżem makaronowym lub jajecznymi krupami.
Trochę przypominają słowacko-węgierskie galuszki i mają podobnie rozmaite zastosowanie, choć chyba jeszcze szersze. Świetnie pasują do rozmaitych zup, ale także do pieczonych mięs z sosem, szczególnie gęsi, i do dań jarskich, jak kapusta z rodzynkami.
W żydowskiej tradycji jest to danie noworoczne obowiązkowo podawane na stół podczas Rosz Haszana. Ich drobny kształt i niezbędna twardość mają...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta