Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak chronić regionalne przysmaki

18 lutego 2009 | Gazeta prawa i podatków | Paweł Wrześniewski

Mali wytwórcy mogą chronić swe produkty spożywcze, rejestrując ich nazwy w Brukseli

Paradoksalnie procedura rejestracyjna – choć unijna – nie jest wcale przeznaczona dla wielkich koncernów. Wręcz przeciwnie, z drogi tej mogą skorzystać drobne podmioty. To właśnie małe, często rodzinne, przedsiębiorstwa, które z pokolenia na pokolenie zajmują się kultywowaniem lokalnej tradycji kulinarnej, powinny być nią najbardziej zainteresowane.

Co to daje

Efekt unijnej rejestracji jest taki, że w odniesieniu do żywności nazwy nie można używać na oznaczenie produktów powstających inaczej, niż wynika to z zaakceptowanej przez Komisję Europejską specyfikacji. Na wyrobach takich można też umieszczać specjalne ogólnoeuropejskie oznaczenie wskazujące na ochronę, z jakiej wyrób korzysta. Polscy konsumenci mogą znać już te symbole z półek sklepowych, bo trafia już tam taka produkowana tradycyjnymi metodami żywność. Bezprawne korzystanie z zarejestrowanych przez Komisję nazw jest zabronione. Grożą za to kary – z dwuletnim więzieniem włącznie.

Jakie oznaczenia

Ubiegając się o europejską ochronę nazwy produktu spożywczego, mamy do wyboru trzy ich rodzaje:

-...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8246

Spis treści
Zamów abonament